Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepisy - Kuchnia gruzińska

Przepisy z kategorii Kuchnia gruzińska: 28
Sortuj:

Kuchnia gruzińska – tradycja, smak Kaukazu 

Kuchnia gruzińska należy do to najciekawszych i najbardziej różnorodnych tradycji kulinarnych świata. Kuchnia gruzińska łączy smaki Europy i Azji, czerpiąc z tradycji   różnych kultur, tworząc niepowtarzalne smaki. Gruzińskie jedzenie charakteryzują aromatyczne przyprawy i wykorzystanie świeżych, różnorodnych składników.  

Chaczapuri i chinkali - wizytówka kuchni gruzińskiej 

Chaczapuri to danie gruzińskie, które jest najbardziej rozpoznawalne w kulinarnym świecie. Chaczapuri ma wiele odmian, ale gdyby chcieć je opisać prostymi słowami, to jest to drożdżowy placek z serem, często serwowany z jajkiem na wierzchu (np. w wersji adżarskiej), to kwintesencja gruzińskiego smaku. Inne, bardzo popularnym daniem to chinkali, czyli pierożki o charakterystycznym kształcie sakiewki, do którego wkłada się mięsny farsz, ale zdarzają się też  chinkali z nadzieniem grzybowym lub serowym. 

Wegetariańskie dania w kuchni gruzińskiej 

W kuchni gruzińskiej  jest bardzo dużo przepisów wykorzystujących wyłącznie składniki roślinne. Przykładem będzie lobio - fasolowy gulasz. Danie ma intensywny smak i zawiera mnóstwo przypraw - kolendrę i czosnek. W kuchni gruzińskiej w wielu daniach występują orzechy, a pchali to właśnie przykład takiej potrawy. Pchali to pasta z warzyw i orzechów włoskich, posypana nasionami granatu. W gruzińskim menu nie brakuje również pysznych sałatek z dodatkiem orzechów i aromatycznych przypraw. 

Jakie mięso przyrządza się w kuchni Gruzji? 

Gruzini uwielbiają dania mięsne, a sztandarową potrawą jest mtsvadi, czyli soczyste szaszłyki grillowane nad otwartym ogniem. Podawane z lokalnym winem są niebywałą atrakcją kulinarną. Pisząc o kuchni gruzińskiej trzeba wspomnieć o winie. Tereny Gruzji uważane są za kolebkę tradycji winiarskich. Podawanie wina do posiłków i celebrowanie spotkań przy stole należą do kultywowanych zwyczajach w domach Gruzinów. 

Desery gruzińskie pełne są orzechów, miodu i suszonych owoców. Będąc w Gruzji koniecznie trzeba spróbować czurczcheli - orzechów zanurzonych w zagęszczonym soku winogronowym, które wyglądają jak słodkie „świeczki”.  

Gruzińskie jedzenie to także pieczywo, które podaje się do wielu potraw i towarzyszy praktycznie wszystkim posiłkom.  

Kuchnia gruzińska to nie tylko jedzenie – to filozofia życia, która polega na celebracji spotkań, wspólnego jedzenia i gościnności. Gruzini uwielbiają biesiadowanie, są bardzo gościnni i uwielbiają swoją kuchnie i rodzime produkty.  Odkrywaj smaki Gruzji - leć w kulinarną podróż z przepisami z Doradcy Smaku.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak