Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Gęś

Przepisy z kategorii Gęś: 8
Sortuj:

Przepisy na gęś

Ten rodzaj drobiu cieszy się największą popularnością w Europie i Ameryce Północnej. Gęś to aromatyczne i intensywne mięso. Można porównać ją do kaczki. Gęś nie jest tak popularnym rodzajem drobiu jak kurczak. Kojarzy się ona z bardziej wykwintną kuchnią. Być może początkujący kucharze obawiają się jej przygotowania, ale z dobrym przepisem nic nie będzie problematyczne.  

Dania z gęsią

Mięso z gęsi słynie ze swojej intensywności. Jest zdecydowanie bardziej wyraziste niż indyk czy kurczak. Dlatego dania z gęsi przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Zwykle ten rodzaj drobiu przyrządza się w piekarniku. Do dań z gęsi warto wybrać pierś, nogi lub piec ją w całości. Niezwykłym smakiem wyróżniają się także podroby z gęsi - serca, żołądki i wątróbka. Świetnym daniem z gęsi jest wątróbka gęsia z jabłkami. Oprócz tego, popularnym sposobem na gęsinę jest przygotowanie z niej pasztetu. Najpopularniejszym daniem tego rodzaju jest francuskie foie gras, które przygotowuje się z wątróbek gęsich i kaczych. Sprawdź przepis na pasztet na gęsinie. 

Jak upiec gęś, żeby była soczysta 

Przy przepisach na gęś z piekarnika warto pamiętać o kilku sprawdzonych poradach. Przede wszystkim, przygotowując piersi z gęsi, należy naciąć skórę, aby marynata wniknęła w mięso, a tłuszcz ze skóry mógł się wytopić. Należy też pamiętać o zasadzie doprowadzenia mięsa przed pieczeniem do temperatury pokojowej. Często sposoby na to, jak upiec gęś, żeby była soczysta, obejmuje przygotowanie nadzienia. Nadziewanie gęsi owocami czy warzywami pozwala zachować wilgotność mięsa, a jednocześnie jest jednym z najlepszych pomysłów na przygotowanie gęsiny. Można ją też faszerować podrobami oraz innymi rodzajami mięsa, jak w przepisie na faszerowaną pieczoną gęś 

Jeśli zastanawiasz się, czy i jak upiec gęś w kawałkach, jak najbardziej możesz postawić na takie kawałki mięsa, jak skrzydełka czy nogi. Gęsiny wcale nie trzeba piec w całości, możemy ją przygotowywać jak każdy inny drób.

Gęś-jakie przyprawy?

Przepisy na gęś obejmują aromatyczne i wyraziste przyprawy. Jednocześnie należy stawiać na dodatki, które wydobędą i podkreślą smak gęsiny, ale jej nie przytłoczą. Najczęściej w przepisach na gęś stosuje się zioła, takie jak majeranek, rozmaryn i tymianek. Można spotkać się także z jałowcem, goździkami i cynamonem. Dania z gęsi to prawdziwe bogactwo inspiracji i niecodziennych połączeń smakowych, a więc to, jakie przyprawy użyjemy, zależy od naszych upodobań! 

Gęś - przepisy, smaki, inspiracje

Sposobów na to, jak zrobić gęś, jest całe mnóstwo. Choć nie jest to najpopularniejszy rodzaj drobiu, to w bazie Doradcy Smaku można znaleźć bardzo dużo przepisów. Od najprostszych i najszybszych, po te bardziej wymagające i czasochłonne. Warto jednak wypróbować przepisy na gęsinę, gdyż jest to mięso nie tylko smaczne. To także zdrowy drób przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak