
Chinkali należy do sztandarowych dań kuchni gruzińskiej. Te specyficzne pierożki mają swoich wielbicieli na całym świecie. Chinkali mają kształt sakiewki, która ma być są symbolem gruzińskiej gościnności i sztuki kulinarnej. Chinkali, ze względu na kształt, farsz i sposób gotowania mają wyjątkowy smak. Mając sprawdzony przepis Ich wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że chinkali to potrawa, której warto spróbować.
Tradycyjny przepis na chinkali zawiera listę składników na ciasto i wybrany rodzaj farszu. Najbardziej znana wersja chinkali, to mięsna z baraniny, wieprzowiny lub wołowiny. Farsz mięsny jest doprawiony ziołami i przyprawami . Do pierożków chinkali wkłada się surowy farsz mięsny, który pod wpływem gotowania wydziela przepyszny bulion. Dlatego, jedząc chinkali najpierw wysysamy bulion i potem zjadamy pieroga. Chinkali je się rękoma, chwytając za charakterystyczny supełek.
Poza mięsnymi farszami do chinkali istnieją również jego wegetariańskie warianty. Do gruzińskich pierogów robi się nadzienia z grzybów, ziemniaków i sera, ale zawsze towarzyszom im aromatyczne przyprawy, z których słynie kuchnia gruzińska. Do najczęściej używanych przypraw w tej kuchni należą: kolendra, rozmaryn, szafran czy estragon. Istnieje także znana mieszanka przypraw pod nazwą chmeli suneli. W jej składzie znajdziemy między innymi: suszone zioła, cząber, mięta, liść laurowy, kozieradka, szafran, ostra papryka i majeranek.
Chinkali bez problemu możesz zrobić w domu. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom, krok po kroku nauczysz się, jak przygotować idealne ciasto i soczysty farsz, które sprawią, że Twoje pierożki chinkali będą smakować jak te prosto z gruzińskiej kuchni.
Chinkali to potrawa, która doskonale łączy prostotę z pysznym smakiem. Bez względu na to, czy wybierzesz klasyczną wersję pierożków czy sięgniesz po wegetariańską, te gruzińskie sakiewki pełne smaku pozwolą poczuć klimat Gruzji we własnym domu.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: