

Chaczapuri należy do najbardziej znanych dań kuchni gruzińskiej. Jest proste i robione z łatwo dostępnych składników, dzięki czemu ma wyjątkowy smak. Chaczapuri to puszysty placek wypełniony aromatycznym serem sulguni, który jest oryginalnym produktem kulinarnym Gruzji. Ser sulguni wykorzystuje się do wielu dań i niejako jest symbolem smaków gruzińskich.
Chaczapuri możesz przygotować w domu. W serwisie Doradca Smaku mamy sprawdzone przepisy na to tradycyjne gruzińskie danie. Podstawowy przepis na chaczapuri zawiera recepturę na ciasto drożdżowe i serowe nadzienie. Do chaczapuri najczęściej używa się sera sulguni lub imeruli. Jeśli nie masz dostępu do tych składników, możesz je zastąpić serem feta lub mozzarella. Każdy region ma swoje chaczapuri i występuje ono w wielu regionalnych odmianach. Każdy placek ma swój niepowtarzalny kształt, składniki i smak.
Różne regiony Gruzji mają swoją wersję chaczapuri. Poniżej znajdziesz listę z rodzajami chaczapuri:
Chaczapuri adżarskie – ma kształt łódki i robi się je z serem i żółtkiem.
Chaczapuri imeretyńskie (chaczapuri imeruli) – ma kształt okrągłego placka i nadzienie z sera lub z pasty z czerwonej fasoli.
Chaczapuri megrelskie (chaczapuri megruli)– przypomina imeretyńskie i ma dodatkowy ser na wierzchu.
Zrobienie chaczapuri w domu jest możliwe i nie należy do bardzo trudnych potraw. Upraszczając, jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym lub fasolowym, w niektórych wersjach z zapiekanym jajkiem.
Chaczapuri to nie jest zwykły placek – to zaproszenie do odkrywania kuchni gruzińskiej i dzielenia się wyjątkowym smakiem. więcej niż zwykły placek – to smak tradycji i radości dzielenia się jedzeniem. Wybierz swoją wersję chaczapuri - adżarskie, megrelskie lub imertyńskie i ciesz się smakiem gruzińskich potraw.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: