Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galareta z nóżek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóg wieprzowych 5-8 szt
woda 2-3 l
sól do smaku
pieprz do smaku
ząbek czosnku do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 szt
włoszczyzna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: galareta z nóżek

1. mięso umyć zalać wodą z Vegetą gotować ok 45 min
2. dodać włoszczyznę i gotować aż zmięknie (robimy rosół klarowny)
3. wyjmujemy mięso i warzywa, do wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek, wywar odcedzamy przez pieluchę po ok 20 min
4. żelatynę zalewamy wodą (małą ilością)
5. po 10 min wlewamy ok 2 szkl ciepłego wywaru i mieszamy aby się rozpuściły grudki, łączymy z resztą wywaru i mieszamy
6. do kubeczków lub miseczek wkładamy pokrojone kawałki mięsa i można dać warzywa np groszek, zalewamy wywarem, jak się schłodzi wkładamy do lodówki aż mocno stężeje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.06.2013 08:33
No i jeszcze pytanie - po co do wywaru z tylu nóżek aż 2 op. żelatyny??? Ja jej wcale nie dodaję i otrzymuję sztywną galaretę, którą można nożem kroić jak salceson!
Habibi 13.06.2013 08:31
Muszę przyznać, że zdjęcie mnie przekonało ;) Jest bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak