Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewiec z czekoladową polewą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier 8 dag
masło 15 dag
jajko 1 szt.
miód 2 łyżki
Biszkopt 1 szt.
mleko 1/2 l
cukier 8 dag
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1 kostka
cukier wanilinowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec z czekoladową polewą

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch formach i osobno upiec na natłuszczonym pergaminie lub papierze do pieczenia. Każdy placek piec około 20 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych placków, zdjąć papier, bo potem może być ciężko.
Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.
Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 19.06.2011 14:05
ilka , pozbieram ci wszystkie ciasta...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak