Zupa Holsztyńska

Zupa Holsztyńska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1|4 litra
  • masło

    5 dag
  • mąka

    10 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • bulion

    2 litry
  • groszek zielony

    2 świeży
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować z odrobiną soli i łyżeczką masła,wsypać mąkę i tak długo podgrzewać mieszając,aż utworzy się kluch odrywający się od ścianek garnka.Lekko go ostudzić,następnie wbijać po jajku,zarabiając je w cieście.Przyprawić gałką muszkatołową.W garnku stopić resztę masła,zeszklić na nim posiekaną cebulę,dodać groszek,dusić 1 min.Podlać bulionem,gotować 15 min.Z ciasta dwiema łyżkami formować łezki.Wrzucać je do zupy i gotować 10 min.Całość przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.

Dodaj przepis do ulubionych

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krysia50

20.06.2011 18:56
To usłyszałaś...

krysia50

20.06.2011 18:56
To usłyszałaś...

Agnik

27.05.2011 10:08
nigdy o takiej nie słyszałam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat