Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drozdżowe bułki z powidłami śliwkowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

powidła śliwkowe 400 gram
mleko 400 mililitrów
jajko 2 sztuki
mąka 1 kilogram
cukier 400 gram
drożdże 70 gram
masło roztopione 7 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: drozdżowe bułki z powidłami śliwkowymi

Przygotować rozczyn z drożdży i części ciepłego mleka, dodać mąki i cukru, po 2 łyzki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i zarobić dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. z wyrośnietego ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulki, rozpłaszczamy , na każdą dodajemy powidła formujemy bułeczki, pieczemy 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 13.01.2013 11:38
bardzo smaczne;)
Małgorzata113 01.02.2011 09:46
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak