Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szalotka z pianą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
margaryna 250 g
żółtko surowe 3 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
cukier 1 łyżka
Nadzienie:
cukier waniliowy 1 szt.
Piana:
białko 3 szt.
cukier 1/2 szklanki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szalotka z pianą

Ciasto: Cukier, śmietane i żółtka utrzeć. Dodać mąke, margarynę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie częsci, jedna powinna być dużo większa. Miejsza częśc zamrozić. Większą rozłożyć równomiernie na blasze. Nadzienie: Jabłka pokroić na 8 części usuwając z nich środki.Następnie zetrzeć i poukładać na ciasto. Opruszyć cukrem pudrem. Piana: Białka ubić z cukraml. Gdy masa będzie jednolita, rozlożyć ją równomiernie na jabłka. Całość zakryć zamrożonym ciastem,można je zetrzec na tarce lub najnormalniej po rozkładac. Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem poudrem. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 17.05.2011 15:48
zjadłabym...
gusia1000 01.02.2011 12:17
Robię taką i polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak