Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pożywna zapiekanka z wołowiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1/3 szt.
rostbefu bez kości 40 dkg
cebula 2 szt.
pomidory 3 szt.
żółty ser ostry 3 łyżki
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: pożywna zapiekanka z wołowiną

wołowinę umyć i osuszyć oprószyć solą i pieprzem,pokroić w kostkę,w rondlu rozgrzać łyżkę oliwy dodać łyżkę masła i wrzucić wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron,wlać 2/3 szkl.wody lub bulionu,przykryć i zmniejszyć ogień dusić ok.15min.mięso przełożyć do naczynia żąroodpornego,cebule obrać,posiekać i zeszklić na pozostałej oliwie,rozłożyć na mięsie,posypać posiekaną natką pietruszki,solą i pieprzem,dynię umyć obrać oczyścić z pestek i włokien,miąższ pokroić w kostkęi poddusić na pozostałym maśle,ułożyć na mięsie z cebulą i oprószyć solą i pieprzem,pomidory sparzyć i zdjąć skórki pokroić na połówki,rozłożyć na dyni,przecięciem do dołu,wierzch dania posypać startym serem i zapiec w piekarniku ok.45min.w temp.190st.(gdy wierzch szybko się zrumieni to przykryć folią aluminiową)podawać bezpośrednio po przyrządzeniu,najlepiej z tostami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 03.05.2012 14:48
Ciekawe
eewelina 01.02.2011 00:16
Niezły pomysł na wykorzystanie dynii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak