Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe kluski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jaja 2 szt
sól 1 do smaku
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: domowe kluski

Wysypujemy mąkę na stolnice robimy taki kopiec kreta z dziurka w środku do tej dziurki wsypujemy sól i jajko trochę wody wyrabiamy ciasto dodając po trochu wodę - uważać aby nie było ciasto za rzadkie- wtedy dosypujemy trochę mąki. gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielimy na mniejsze kawałki, ja z tych kawałków robię płaskie okrągłe placki,podsypujemy mąką, rozwałkować na cienkie ciasto gr ok 2 mm, przecinamy wzdłuż na kilka pasków i nakładamy jeden pasek na drugi lub jeśli chcemy długie kluski ciasto zwijamy w rulon i kroimy kluski, układać pokrojone kluski tak aby się nie pokleiły
wrzucamy kluski do wrzącej lekko osolonej wody (możemy dodać parę kropel oleju żeby się nie pokleiły) odcedzamy przelewamy ciepłą lub zimną wodą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.09.2011 13:15
to mi smaczne się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak