Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini ptysie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 250 ml
mąka tortowa 125 gr
masło 60 gr
jajko 2 szt
śmietana 30% 300 ml
sól 1 szczypta
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Mini ptysie

250 ml wody zagotowac z masłem i sola. Przesianą mąkę dodac do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo az masa będzie gladka i zacznie odrywac sie od scianek. lekko przestudzić. Wbic po jednym jajku ciagle mieszajac mikserem na wolnych obrotach. Piekanik rozgrzac do 180st. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przełozyc do szprycy z otworem najwiekszej gwiazdki i wyciskac małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawic do ostygnięcia. 300ml śmietany ubic na sztywno, dodac 2 łyzki przesianego cukru pudru. Smietane przełozyc do szprycy i napełnic ptysiowe kulki. Odstawic do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 29.04.2011 09:29
coś co uwielbiają moje dzieci
Sarenka 31.01.2011 21:57
Bardzo bym chciala, zeby wychodzily mi takie cudne ptyski z mojego piekarnika :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak