Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z weka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 20 gr
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z weka

Przyprawy mieszamy z solą, i dokładnie nacieramy nimi mięso. Natarte mięso obwiazujemy szpagatem, odstawiamy na 2-3 godzinki w temperatze pokojowej. Po tym czasie wkładamy mięso do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Szczelnie zamknięty słoik wstawiamy do garnka z zimną wodą, woda powinna sięgać nie niżej niż do 3/4 wysokości słoika. Od zagotowania wody gotujemy. ok 3 h. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić w wodzie do ostygnięcia, Odstawiamy w chlodne ciemne miejsce na min3 dni. Po tym czasie otwieramy i jemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 28.05.2012 14:17
Dobre :)
ZEWA 29.05.2011 10:43
Aha, wygląda pysznie.
ZEWA 29.05.2011 10:42
Berniko a czy nie trzeba gotować dwa razy? Ja jak robię mielonkę to dwa razy gotuję aby uniknąć jadu kiełbasianego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak