Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb czosnkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb 1 szt
czosnek 8 szt
tymianek 1 lyzka
oliwa 2 lyzki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chleb czosnkowy

4 główki czosnku nie obierając przecinamy na pół w poprzek główki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, obficie solimy, polewamy ok. pół szklanki oliwy i dodajemy listki z kilku gałązek tymianku. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C
piekarnika na 10-15 minut. Tak upieczony czosnek wyciskamy ze skórek i mamy pastę do smarowania chleba. Na dużym kawałku folii aluminiowej kładziemy zgniecione ze skórką ząbki czosnku (z 2 główek), posypujemy solą i tymiankiem i polewamy obficie oliwą. Na to kładziemy cały bochenek chleba, zawijamy dokładnie folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 28.02.2012 19:11
smaczny
motomaniak 23.11.2011 13:14
lubie
krystyna24 15.11.2011 14:19
ciekawe
Magdalena1110 08.10.2011 00:35
bardzo lubię czosnek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak