Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Portobello nadziewane bakłażanem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1/2 szt.
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
cebula czerwona 1 szt.
ząbek czosnku
mozzarella 1/2 kulki
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
płatki słodkiej papryki 1 łyżeczka
mix ziół 1 łyżeczka
sól
pieprz
natka pietruszki
porto 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Portobello nadziewane bakłażanem

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulkę i czosnek i płatki słodkiej papryki. Bakłażana osolić, odstawić na kilka minut, by puścił soki, po czym opłukać, osuszyć, pokroić na kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy wchłonie oliwę i trochę zmięknie dodać pomidory z puszki, wymieszać i przykryć patelnię. Dusić kilka minut.
Kapelusze umyć i osuszyć, wyciąć nóżki (można je pokroić i dodać na patelnię). Posmarować oliwą, delikatnie posolić od wewnątrz i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut.
Gdy bakłażany będą już zupełnie miękkie przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Wyjąć kapelusze z piekarnika i napełnić masą. Wstawić ponownie, zapiekać ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startą mozzarellą i piec do jej rozpuszczenia (ok. 2 minuty).
Posypać pietruszką i podawać z ryżem jaśminowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 18.05.2011 17:37
ale uczta!
aguus 01.02.2011 12:06
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak