Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli ze szpinakiem i botwinką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag + do podsypywania
jajko 4
liści botwin 20 dag
liści świeżego szpinaku 20 dag
serka śmietankowego 25 dag
startej gałki muszkatołowej szczypta
sól
pieprz
masło 8 dag
posiekanej świeżej szałwii 2 łyżki
parmezan 5 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpinakiem i botwinką

*Świetny jest serek Ostrowii, ale oczywiście może być każdy tego typu.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w środku dołek i wbić doń jajka. Rozbełtać je widelcem. Cały czas mieszając tymże widelcem, zgarniać systematycznie mąkę. Zagnieść ciasto rękami. W razie gdyby okazało się zbyt luźne - dodać odrobinę mąki. Gdyby było za twarde - dodać z łyżkę mleka lub wody. Uformować kulę, ułożyć na podsypanej mąką stolnicy i przykryć miską. Odstawić na 30 minut.
W tym czasie botwinkę i szpinak opłukać. Liście botwiny włożyć do rondla i dusić pod przykryciem ok. 2 minuty. Dodać liście szpinaku i dusić jeszcze ok. 5 min. Liście powinny zmięknąć. Odsączyć na sicie i dokładnie odcisnąć wodę. Posiekać niezbyt drobno i przełożyć do miski, po czym dodać biały ser i wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Rozwałkować ciasto i pokroić w paski szerokości ok. 4 cm. Doskonale sprawdza się maszynka do makaronu - rozwałkowane ciasto pokroić wzdłuż na 3 równe części. I już. Rozłożyć na połowie jednego paska farsz w odległości ok. 3 cm od siebie (najlepiej rozkładać przy pomocy 2 małych łyżeczek), posmarować brzegi odrobina mleka lub wody, po czym przykryć drugą połową paska. Mocno dociskać brzegi - zaczynając od pierożka najbliżej założenia paska - wyciskając nadmiar powietrza. Ciasto pomiędzy farszem docisnąć najlepiej trzonkiem drewnianej łyżki. Pokroić na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem. Powtórzyć z pozostałymi paskami ciasta tę operację.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Gotować pierożki partiami - wrzucając je do wrzącej wody. Gotować ok. 4-5 minut. Powinny być al dente - najlepiej jest jednak sprawdzić, częstując się jednym pierożkiem. Odcedzić, przelać gorącą wodą i odsączyć przez chwilkę, potrząsając lekko sitem.
W czasie gotowania pierogów przełożyć masło do rondelka i roztopić. Usunąć zbierającą się pianę i dodać posiekaną szałwię. Gotowe pierożki polać masłem z szałwią i posypać parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 01.11.2011 22:25
muszę spróbować
stokrotka 10.09.2011 11:11
ciekawe
Justyna223 31.08.2011 17:14
pysznosci
PaniMISIOWA 30.08.2011 10:35
z chęcią bym takie zjadła
IlonaAlbertos 04.05.2011 08:18
Uwielbiam je.
madi356 21.03.2011 17:06
przepyszne
Krystyna32 31.01.2011 21:04
to jest pyszne !
accee 31.01.2011 19:54
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak