Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik nadziewany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
jajko 7 szt
woda 1,25 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
orzechy 10 dag
rodzynki 10 dag
jabłka 5 szt
kokos 10 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik nadziewany

CIASTO:
1 szklankę cukru upalić dolewając 1,25 szklanki wody i ostudzić.
Margarynę, ½ szkl. cukru i 5 żółtek utrzeć razem. Później dolewać stopniowo ostudzony upalony cukier i dokładnie wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika. Na koniec dać pianę ubitą z 5 białek. Połowę ciasta wylać na blaszkę.

NADZIENIE:
Orzechy posiekać, jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Orzechy, rodzynki, jabłka, kokos, 2 całe jajka i 2 łyżki cukru wymieszać razem i wyłożyć na połowę ciasta. Całość zalać drugą częścią ciasta i piec w piekarniku około 30-40 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 23.04.2012 13:13
auper
IZABELA29 19.10.2011 10:56
uwielbiam pierniki
aga130982 14.09.2011 06:49
mniam mniam
olivka 03.08.2011 08:13
Wyglada apetycznie, tak też pewnie smakuje. Kiedy będę robiła piernik - skorzystam z przepisu.
Anna146 31.07.2011 19:33
super wygląda
Anna146 31.07.2011 19:33
super wygląda
lukoszek88 05.06.2011 16:15
Pięknie wyglada
FAFIK 22.03.2011 21:08
Robiłem ten piernik i rzeczywiście jest świetny!
Zoso 31.01.2011 21:48
fajny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak