Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna pół kostki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 500 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

CIASTO:
Wodę zagotować razem z margaryną. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać szklankę mąki pszennej i wymieszać. Wystudzić. Po wystudzeniu dodać jajka i proszek do pieczenia. Wymieszać. Rozdzielić na dwie osobne blachy. Piec około 40 minut.
KREM:
Wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną,cukier oraz cukier waniliowy. Wlać mleko, zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. Gdy Masa będzie zimna dodać do niej ciepłą kostkę masła i wymieszać mikserem na puszystą masę. Krem wyłożyć na dolne ciasto po czym położyć drugie ciasto. Można również posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 24.09.2011 10:37
pycha
Iwona56 17.03.2011 17:45
smaczne
FAFIK 26.02.2011 20:19
Pychota
Mysiunia 31.01.2011 20:43
bardzo smaczne:)
ewasylwia 31.01.2011 14:35
oj zjadło by sie kawałek
patusia 31.01.2011 12:21
Uwielbiam karpatkę. To moje ulubione ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak