Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe pączki z mascarpone

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/4 łyzeczki
cukier puder 1/4 szklanki
jajko 3 szt
mascarpone 225 gr
skórka z cytryny 1 szt
wódka 1 łyżka
smalec 3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe pączki z mascarpone

Mąkę połączyc z solą, proszkiem i skórką z cytryny. Jajka ubijc z cukrem, następnie dodając wódkę i mascarpone. Mieszamy. Do masy
. dodajemy po łyżce mąki i mieszamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie. W garnku rozpuszczamy smalec. Ciasto przekładamy do szprycy bez końcówki i wyciskamy małe porcje ciasta na mocno rozgrzany tłuszcz (najlepiej robi się to niestety palcem). Pączki smażymy z obu stron na na niezbyt dużym ogniu (gdy smalec zaczyna nam dymic a pączki zbyt szybko brazowieć lepiej zmniejszyc temperature tłuszczu) . Upieczone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy, przestygnięte posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 09.08.2015 00:20
zawsze mile widziane
accee 05.04.2011 22:39
Dobre
darus 03.02.2011 11:17
świetne
Nina7 31.01.2011 10:33
pyszności
ben-ka 31.01.2011 09:55
Świetny przepis:)
Sylwia88 31.01.2011 09:50
wygladaja apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak