Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona gęś

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsie 1
kapusta kiszona
grzyby leśne
śliwki suszone
rodzynki
majeranek
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona gęś

1. Najpierw obgotowuję kapustę kwaszoną w kostce rosołowej, dodając, co kto lubi - grzyby, śliwki suszone, rodzynki itp. Odsączoną kapustę układam na blasze, a na niej bardzo mocno namajerankowaną i posoloną gęś. Piekę ją na małym ogniu.

2. Podczas pieczenia kapusta leżąca wokół gęsi przypieka się, wygarniam więc tę nieprzypieczoną spod gęsi, a przypieczoną podkładam pod gęś, która jest zwykle miękka i rumiana już po około godzinie (na 1 kg mięsa).

3. Tak przyrządzona jest wyjątkowo smaczna - a kapusta to dopiero cymes!


fot.: Mirosław Baryga

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 19.01.2013 00:02
rewelacja:)
bernadetta2 13.05.2012 20:01
super
ronald88 17.09.2011 14:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak