Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb staropolski na maślance

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 kg
mąka pszenna 1 kg
maślanka 1,5 litry
mleko 0,5 litra
słonecznik łuskany 3 łyżki
sól 1 łyżka
kminek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb staropolski na maślance

Maślankę zagotować i przecedzić przez tetrową ściereczkę. Przez lniane sito przesiać kilka razy mąkę i w misie (najlepiej kamiennej lub drewnianej) wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić jednolite ciasto (można mikserem), po czym odstawić w ciepłe miejsce na 2-2,5 godziny. Uformować podłużne bochenki i wyłożyć nimi formy. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia i piec przez około 30 minut w temperaturze 220°C, po czym uchylić drzwi piekarnika i dopiekać przez godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak