Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
cukier 20 dkg
masło 20 dkg
jaja 2 szt
miód 3 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
orzechy 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

• 30dag mąki
• 10dag cukru
• 10dag masła
• 1-2 jaj
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Miód rozpuścić z sodą w 2 łyżkach ciepłego mleka.
Wszystko razem wyrobić i rozwałkować, podpiec ciasto.

Masa orzechowa:
o 25-30dag orzechów grubo pokroić
o 10dag cukru
o 10dag masła
o 2łyżki miodu

Wszystko razem podgrzać (nie gotować) na wolnym
ogniu- ciągle mieszając tak aby nie było zgrzytającego
cukru. Na podpieczony placek wyłożyć masę orzechową,
wyrównać.

Piec ok. 15 min

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 22.06.2011 11:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak