Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Krakowski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
drożdże 1 paczka
sól
żółtko jajek 2 szt
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 szt
mleko 0,5 szkl
masło 4 łyżki
mak `150 g
margaryna 50 g
cukier 8 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Krakowski

• 300g mąki przesiać, dodać paczkę drożdży i szczyptę soli.
2 żółtka utrzeć z 100g cukru i paczką cukru waniliowego,
dolać ½ szklanki mleka i całość dodać do mąki z drożdżami.
Ciasto wyrabiać mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Gdy będzie odstawać od miski dodać stopione i lekko
ostudzone 4 płaski łyżki masła i wyrabiać jeszcze przez
chwilę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
• 150g maku zalać wrzącą wodą i gotować przez 20 min.
Następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce z
gęstym sitkiem. 50g margaryny roztopić w rondlu, dołożyć do
niej mak, 5-8 łyżek cukru i cukier waniliowy. Można dodać 2-3 łyżki
miodu. Masę smażyć 10-15 min, ciągle mieszając. Ubić sztywną
pianę z 2 białek i połączyć z ostudzoną masą.
• Wyrośnie ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i
rozwałkować na prostokąt (30x25cm) masę makową
rozsmarować na cieście, pozostawiając 2 cm wolne przy
dłuższym boku. Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż
krótszego boku, owinąć natłuszczonym
papierem do pieczenia (pozostawiając 1cm luzu) lub włożyć do
wysmarowanej tłuszczem foremki i pozostawić jeszcze
Raz do wyrośnięcia. Piec przez ok. 50 min. W temp. 170stopni.
Po lekkim wystudzeniu makowiec posmarować
„polewą marcepanową”

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 31.01.2011 12:54
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak