Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka truskawkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 0,5 kg
jajko 4 szt
cukier waniliowy 1 opak
cukier puder do smaku
mąka pszenna 2,5 łyżki
sucharki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka truskawkowa

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Do żaroodpornego naczynia wsypać pokrojone truskawki. Sucharki drobno pokruszyć,np. za pomocą tłuczka i posypać nimi truskawki (sucharki można zastąpić herbatnikami). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z około 3 łyżkami cukur pudru i cukrem waniliowym, następnie dodać do tego żółka i przesianą mąkę. Wszystko ze sobą połączyć delikatnie mieszająć. Przygotowaną masę wylać na truskawki. Piec około 25-30 minut w 180 C (aż do momentu, gdy zapiekanka będzie miała złotawykolor). Po upieczeniu posypać odrobiną cukru pudru. Najlepiej smakuje gdy jest gorąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak