Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń jarzynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 25 dag
kalafior 25 dag
brokuł 25 dag
papryka czerwona 25 dag
mleko 1\\2 szkl
żółtko jajek 4 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 dag
śmietanka 60 ml
pieprz
curry
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń jarzynowy

Marchew, kalafior umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Warzywa krótko gotować w osolonej wodzie (ok. 5 min), osączyć na sicie. Z papryki usunąć skórkę, przeciąć na pół oczyścić z nasion. Każde warzywo zmiksować w oddzielnym naczyniu. Mleko zagotować, żółtka ubić na pianę, wymieszać z mlekiem. Wlać śmietankę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z mlekiem, doprawić solą, pieprzem, curry, podzielić na cztery części i dodać do zmiksowanych warzyw. Prostokątną formę posmarować tłuszczem. Nałożyć pierwszą warstwę budyniu, schłodzić. Postępować z każdą warstwa tak samo. Budyń wstawić na kilka godzin do lodówki. Serwować w plastrach z natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 03.04.2011 11:55
interesujący przepis
accee 30.01.2011 23:33
NAJS
MAŁGORZATA108 29.01.2011 19:29
Marchwiowy próbowałam, ale z kalafora i brokuł jeszcze nigdy.
Sylwia88 29.01.2011 18:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak