Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z mięskiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
margaryna 2 łyżki
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z mięskiem

Farsz:
10 dkg mielonego mięsa
1 roztarty ząbek czosnku
szczypta ziela angielskiego (dowolnie)
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
1 mała cebula posiekana

Sos:
1/2 litra jogurtu lub śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 jajo
1 łyżki posiekanej mięty lub zielonej pietruszki

Ugnieść masła z mąką i solą, dolewać powoli wodę, wyrabiać przez 3 min., aby powstała ciasto jak na pierogi. Odstawić.
Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, solą, czarnym pieprzem i zielem angielskim.Lekko obsmażyć na gorącym oleju. Odstawić i ostudzić.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycisnąć szklanką krążki i nakładać łyżeczką farsz. Lepić uszka jak do barszczu.
Wstawić przykryte na dolną pałkę lodówki na 2 godz. lub odstawić w chłodne miejsce.
Ułożyć na lekko wysmarowanej blasze i piec w średnia nagrzanym piekarniku (190 stopni) na złoty kolor.
Wymieszać jogurt z jajem i mąką Gotować, mieszając.
Do gorącego sosu włożyć upieczone uszka, odstawić i przestudzić.Podawać posypaną miętą lub zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 25.05.2011 20:12
do barszczu idealne
accee 30.01.2011 23:34
Lubie:)
halina17 29.01.2011 18:17
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak