Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z mięskiem
10 dkg mielonego mięsa
1 roztarty ząbek czosnku
szczypta ziela angielskiego (dowolnie)
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
1 mała cebula posiekana
Sos:
1/2 litra jogurtu lub śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 jajo
1 łyżki posiekanej mięty lub zielonej pietruszki
Ugnieść masła z mąką i solą, dolewać powoli wodę, wyrabiać przez 3 min., aby powstała ciasto jak na pierogi. Odstawić.
Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, solą, czarnym pieprzem i zielem angielskim.Lekko obsmażyć na gorącym oleju. Odstawić i ostudzić.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycisnąć szklanką krążki i nakładać łyżeczką farsz. Lepić uszka jak do barszczu.
Wstawić przykryte na dolną pałkę lodówki na 2 godz. lub odstawić w chłodne miejsce.
Ułożyć na lekko wysmarowanej blasze i piec w średnia nagrzanym piekarniku (190 stopni) na złoty kolor.
Wymieszać jogurt z jajem i mąką Gotować, mieszając.
Do gorącego sosu włożyć upieczone uszka, odstawić i przestudzić.Podawać posypaną miętą lub zieloną pietruszką.