Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dewolaj.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Dewolaj.

Składniki:
* 3 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po ok.20 dag)
* 10 dag prawdziwego masła
* 1 łyżka przyprawy do drobiu
* mąka do panierowania
* bułka tarta do panierowania
* 1 duże jajko
* 3 plastry sera topionego naturalnego w plastrach pojedynczo pakowanych
* 1 płaska łyżeczka oregano
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 mała garstka posiekanej natki pietruszki
* olej do smażenia

Miękkie masło ugnieść widelcem, wsypać oregano,czosnek granulowany i natkę i razem wymieszać, posolić. Utworzyć 3 cienkie wałeczki i wstawić do zamrażarki.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszeń wzdłuż, delikatnie by nie przeciąć mięsa.
Posypać przyprawą do drobiu z obydwu stron i wewnątrz naciętej kieszeni.
Zamrożone masło zawijać w plastry sera i wsuwać w kieszenie mięsa. Dokładnie spiąć wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypłynęła zawartość. Z prawidłowego dewolaja po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Ja wstawiłam usmażone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut.
Podałam z opiekanymi ziemniakami w ziołach, sosem tzatzyki i miksem kolorowych sałat z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych.
Córka już dziś prosiła o powtórkę, a mąż twierdził, że takie obiady powinny być codziennie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 20.07.2012 06:33
dobry
Justyna/Dzastus 07.07.2012 08:23
pychota.
PaniMISIOWA 02.11.2011 10:18
bardzo apetyczny
ZEWA 04.05.2011 10:49
i ten rozpływający się ser, pycha..........
Sarenka 05.02.2011 10:16
Ze tez wczesniej nie robilam ich z serkami topionymi!
SmacznaPyza 01.02.2011 11:14
dla mnie devolaj to tylko z masłem i koperkiem, ale Twojego kotlecika zjadłabym nie patrząc na nazwę
Sylwia88 29.01.2011 18:00
pycha
Sylwia88 29.01.2011 17:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak