Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety bez mięsa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
pieczarki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
kalafior 8 różyczek
kotlety sojowe 2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety bez mięsa

Dla wyjaśnienia- te kotlety są proszkiem w pudełku(można kupić w każdym markecie).
Proszek przygotowujemy zgodnie z tym, co jest napisane na opakowaniu, czyli zalewamy wodą i czekamy. Pieczarki kroimy dość drobno, lub ścieramy na tarce i odparowujemy z nich wodę na patelni, odkładamy do wystygnięcia. Brokuł, lub kalafior gotujemy i również odstawiamy, potem go drobniej kroimy, ale żeby nie powstała z niego całkowita \"sieczka\". Cebulę kroimy w kostkę(można dodawać surową, ale też można lekko zeszklić na patelni z małą ilością oleju). Paprykę kroimy drobno i jeżeli szklimy cebulę, możemy paprykę do niej dorzucić, jak nie, to zostawiamy surową. Gdy masa kotletowa postała i jest gotowa, dodajemy do niej jajko, pieprz i sól, warzywa i mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, następnie wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Kotlety są świetne i na ciepło i na zimno, najlepiej pasują do ziemniaków i wyrazistych surówek. Jeżeli jesteśmy leniwi, można użyć warzyw na patelnię(mieszanka z brokułem, ziemniaczkami, cebulą marchewką, pieczarkami i chyba czymś jeszcze, ale nie pamiętam). Czasem tak robię, jeżeli nie chce mi się kroić wszystkiego, albo mam mniej czasu, wtedy woreczek z warzywami wrzucam na patelnię, przesmażam i sobie stygnie. Ziemniaki zazwyczaj wyjadam z patelni, ale kilka razy też robiłam razem z nimi, tylko lekko je rozdrobniłam, też było dobre;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 30.07.2011 07:42
super pomysł
kuklik 20.05.2011 21:31
też niewiedziałam że są mielone muszę poszukać
teresa18 03.04.2011 09:48
ciekawy, czasem coś robię z soji przeważnie a la schabowy
anemon 31.03.2011 08:10
Świetny pomysł, zwłaszcza dla wegetarian.
Dorota59 19.03.2011 16:31
świetny ten przepis
Anna169Hosz 15.03.2011 12:38
Dawno nie robiłam....aż nabrałam ochoty.
MAR3STA 22.02.2011 15:44
pycha!
Mysiunia 19.02.2011 10:08
świetne takie kotlety:)
mysza666 15.02.2011 15:48
z pewnością znajdziesz w każdym supermarkecie, nawet markecie:) One są po prostu jakby pokruszoną wersją tych ala schabowych, ale nie wiem do końca, czy mają identyczny skład
ben-ka 15.02.2011 13:47
W proszku? a to ciekawe ja zazwyczaj kupuję już gotowe do namaczania - w proszku nie widziałam ,muszę dobrze popatrzeć:)
Ewa111 07.02.2011 13:57
kiedyś robiłam kotlety sojowe,czas do nich wrócić
misia53 04.02.2011 14:27
Soja dzisiaj prym tu wiedzie, ważna będzie na obiedzie....
pigila
pigila 29.01.2011 20:45
super lubie soję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak