Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzówki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 0,5 l
cukier 2 lyżki
drożdże 0,5 kosteczki
żółtko jajek 3 sztuki
margaryna 10 dkg
sól 1 szczypta
masa
mak z puszki 1 sztuka
białko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzówki z makiem

Mleko gotujemy i rozpuszczamy w nim połowę cukru i drożdże, żółtka ucieramy z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.

A potem bawić się w rózne wzorki drozdżówek :P
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 29.01.2011 16:37
fajny przepis
Wokalista 29.01.2011 14:14
Pieczemy w temp 175sto. około 15-20min. Przepraszam zapomniałem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak