Babka migdałowa

Babka migdałowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    230 g
  • cukru

    230 g
  • mąki tortowej

    230 g
  • łyżeczki cukru waniliowego

    2
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • mielonych migdalow

    200 g
  • aromat migdałowy

    kilka kropli
  • jajka

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć na jednolita mase, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat. Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą. Na koniec dodać zmielone migdały.
Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w foremce przez 10 minut.
Piekarnik gazowy: temperatura 170-180º C (nie powinien być podgrzany); Piekarnik elektryczny: temperatura 170-180º C (powinien być podgrzany).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

26.07.2011 18:24
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat