Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 10 szt
cukier waniliowy 1 szt
mąka 10 łyżek
cukier 10 łyżek
kakao 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 lyżka
orzechy 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
woda 1 łyżka
masło 10 dkg
cukier puder 10 dkg
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

• 10jaj
• Cukier waniliowy
• 10łyżek mąki
• 10łyżek cukru
• 1łyżka kakao
• 1łyżka bułki tartej
• Szklanka orzechów
• 1łyżeczka proszku do pieczenia
• 1łyżka octu
• 1łyżka wody
Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
Białka ubić sztywno dodając cukru, gdy będą sztywno ubite dodać żółtka,
białka i wodę, kakao, bułkę tartą, mąkę. Piec około godziny.
Zwilżenie tortu 2łyżki spirytusu, 6łyżek wody, 2łyżki cukru
Polewa do tortu:
• 10dag masła
• 10dag cukru pudru
• 2łyżki kakao
• 1łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki utrzeć na koniec dodać 2 łyżki mleka
Masa nr 1:
• 1szklankę cukru zalać 2 szklankami mleka, Gotować na syrop
Dodać 3szklanki zmielonych orzechów
Masa nr 2:
• 1masło utrzeć z 1/4szklanki cukru pudru
Nad parą ubić 1 jajko+ 1żółtko+ ½ szklanki cukru pudru

Przekładać tort masami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 07.02.2012 09:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak