Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malaga

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 6 szt
cukier 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 83 g
mąka tortowa 83 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Malaga

Masa:
1 czekolada\"Malaga\",
300 ml.mleka,łyżeczka żelatyny,
200 g.masła,
kieliszek rumu lub koniaku,rodzynki

Dekoracja:
orzechy i wiórki czekoladowe.

Mąkę na ciasto przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia,potem jeszcze dodać ziemniaczaną.Jajka rozbić i żółtka oddzielić od białek i 1,5 szklanki cukru.Wymieszać składniki mikserem.Formę wysmarować margaryną i bułką tartą.Piekarnik nagrzać do 170 st.C.i upiec biszkopt.Po upieczeniu wystudzić na desce,aby nie rozwaliło się przy przekrawaniu na pół.Czekoladę połamać i dać do niedużego garnka wraz z mlekiem ,po czym rozpuścić,ciągle mieszając na wolnym ogniu.Potem dać kawałek masła,rodzynki,kieliszek rumu lub koniaku i łyżeczkę żelatyny,aby masa stężała.Ostudzić masę i przekładać masą spód biszkoptowy,rozsmarowując po całej powierzchni spodu,a potem przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch posmarować resztę kremu i posypać orzechami i czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 06.02.2012 16:17
dobre
accee 30.01.2011 23:34
Dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak