Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    7-8 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • daktyle

    15 dag
  • migdały

    10 dag
  • starta czekolada

    4-5 łyżek
  • masło roślinne

    15 dag
  • żółtka jaj

    2-3 sztuki
  • posiekane figi

    5 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • koniak

    30 ml
  • daktyle

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sparzone migdały obrać i zemleć, zaś daktyle posiekać drobno. Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Wymieszać czekoladą, daktylami, figami, migdałami, aromatem waniliowym do ciast. Ciasto upiec w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczenie powinno trwać 45-50 minut w temp. 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z żółtkami, koniakiem i daktylami. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Przełożyć kremem. Na wierzchu i po bokach ciasto polać czekoladową polewą, posypać płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

17.05.2013 23:35
przepyszne ciasto

Wafelek2601

18.12.2012 17:53
Fajne to ciasto

Iwusia

13.08.2011 23:28
pycha

linka1312

26.09.2010 21:53
zdrowe i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat