Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-cynamonowe drożdżowe kuleczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
cukier 1\\2 szkl
żółtko jajek 2 szt
mleko ciepłe 1 szkl
sól szczypta
olej 1 łyzka
mąka 3 szkl
masło stopione 1\\4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-cynamonowe drożdżowe kuleczki

Do obtaczania kulek:
1/4 szklanki cukru kryształu,
1/4 szklanki cukru brązowego,
3 łyżki cynamonu mielonego,
4 łyżki miodu,
1/4 kostki rozpuszczonego masła.

Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i odrobiną cukru. Odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia przykrywając ciasto ściereczką.Gdy ciasto podwoi swą objętość, dzielimy je na 16 kuleczek. Cynamon + cukier kryształ + cukier brązowy mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczone mieszamy z miodem. Każdą kulkę drożdżową maczamy w maśle z miodem - a potem dokładnie obsypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową. Tak oblepione kulki układamy ciasno obok siebie w blaszce lub w tortownicy (jak kto woli) Pieczemy w temperaturze 180*C do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak