Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Canelloni orzechowo-serowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

canelloni 1 opakowanie
botwina z buraka 50 dag
szalotka 3 szt
koniak 1 mały kieliszek
śmietana słodka 3 łyżki
orzechy włoskie 3/4 szkl posiekanych
masło 2 łyżki
jaja 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sos
masło 1,5 łyżki
mąka 1,5 łyżki
mleko 1,5 szkl
żółka 2 szt
starty ser 1 szkl
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Canelloni orzechowo-serowe

Canelloni ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z botwniy usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe umyć i ugotować je przez 1-2 minuty. Następnie odcedzić je i bardzo drobno posiekać. Do rondelka dodać masło (2 łyżki), szalotkę obrać, pokroić i dodać ją do rondelka. Szalotkę zeszklić, następnie wlać do niej koniak i zapalić;] Póżniej dodać śmietanę, botwinkę i smażyć kilka minut. Posiekane orzechy lekko zrumienić na patelni i dodać je go botwinki. Jajka roztrzepać i dodać je do masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Ugotowane canelloni nafaszerować przygotowaną masą i układać w naczuniu żaroodpornym. W międzyczasie przyrządzić sos: w rondelku rozgrzać masło, dodać mąke i mieszać, tak długo aż mąka się zrumieni. Dolewać trochę mleka i ciągle mieszać(najlepiej gotować na małym ogniu). Następnie trzeba rondelek zdjąć z ognia, dodać żółka i połowę przygotowanego startego sera. Sos doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. PRzygotowanym sosem zalać nafaszerowane canelloni. Na wierzchu posypać pozostałą częścią startego sera. Piec 15 minut w 220 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak