Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
przyprawa węgierska do drobiu 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
kostka czosnkowa 1 szt
woda 4 l
sól 1 łyżeczka
ryż 3 (w trzech kolorach)

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z ryżem

Udka umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi przyprawami oprócz kostki czosnkowej.
Odstawić na około godzinę.
Po tym czasie udka ułożyć na blaszce, po wierzchu skruszyć kostkę czosnkową.
Blachę z udami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50-55 minut.
W czasie jak pieką się uda ugotować ryż. W garnku zagotować wodę z solą. Włożyć saszetki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Następnie odlać wodę, rozciąć saszetki, wrzucić ryż do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do uparowania najlepiej pod kołdrę na 20 minut.
Gdy uda się upieką a ryż uparuje i będzie bardzo sypki nałożyć na talerze i podawać z dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 22.07.2012 21:34
Fajny przepis :)
wedith1 29.03.2011 20:34
Hmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!! ta chrupiąca skórka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak