Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki II

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1- 1,5 kg
masło roślinne lub margaryna 25 dag
mleko 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
drożdże 8 dag
rum 2 łyżki
jaja 5 sztuk
sól 1 szczypta
smalec 1 kg
cukier puder do posypania
dżem 20-25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki II

Kolejna odsłona tegorocznych pączków. Na pewno nie ostatnia :)

Drożdże należy rozkruszyć do miski, zalać szklanką letniego( lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn \"ruszył\". Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roślinne roztopić. Mąkę przesiać do miski( można na stolnicę, ale w misce jest wygodniej), dodać szczyptę soli, masę jajeczno- cukrową, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni należy dodać do niego masło i dalej wyrabiać podsypując w miarę potrzeby mąką. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, odrywać od niego niewielkie kawałki, spłaszczać na kształt placuszków. Na każdym z nich układać po łyżeczce marmolady i zlepiać na kształt pączka. Pączki układać na wysypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosły. W garnku rozgrzać tłuszcz( ja używam smalcu) i smażyć na nim pączki układając je stroną wierzchnią( tą, która w trakcie wyrastania pączka była na górze) w tłuszczu. Po około 1- 1,5 minuty pączki można przekręcać na drugą stronę i smażyć kolejne 1- 1,5 minuty. Ja nakłuwam je długą wykałaczką, żeby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe nie \" ciągnie się\". Po wyjęciu z garnka z tłuszczem pączki układać na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Pączki można dowolnie lukrować, polewać polewą lub po posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 10.11.2013 14:40
domowe najlepsze
IKrakowianka 26.10.2013 17:46
wyglądają kusząco :-)
bercik1 07.06.2011 22:26
na pewno smakują super
mirosława4 02.02.2011 22:52
pyszne
anja3107 30.01.2011 20:26
bardzo lubię pączki
Katarzyna/kate1980 30.01.2011 13:51
super
agnieszka214 30.01.2011 06:16
uwielbiam
Iwusia 29.01.2011 21:49
Super :)
Agnieszka_B 29.01.2011 10:16
Piękne pączuszki:)
iziona 29.01.2011 07:52
Piękne,mi nigdy nie wychodzą z takim krążkiem .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak