Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a\' la tulipan

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 25 dag
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
mak 2 łyżki
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
olej słonecznikowy 100 ml
jaja 5 sztuk
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a\' la tulipan

Miękkie masło roślinne lub margarynę zmiksować z żółtkami jaj i cukrem, następnie dodać cukier waniliowy. Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować dodając olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Do masy dodawać po łyżce białek delikatnie je mieszając. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać kisiel o smaku cytrynowym, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel o smaku wiśniowym i do ostatniej mak. Masy przekładać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w takiej właśnie kolejności. Po przełożeniu wszystkich mas( jedna na drugą) należy \" przeciąć\" masę wzdłuż nożem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 17.09.2013 23:57
pycha ciasto
Wafelek2601 06.02.2013 15:14
Takie ciasto lubię
IKrakowianka 30.08.2012 22:25
super :)
Katarzyna/kate1980 15.05.2012 22:03
śliczne
ben-ka 01.11.2011 10:03
świetne - takie kolorowe:)
manaika 07.05.2011 14:27
oj, dawno go ni jadłam
Gosia40 29.01.2011 16:58
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak