Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone śledzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 1 kg
olej do smażenia
mąka pszenna 4 łyżki
mleko trochę
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone śledzie

Śledzie oczyścić, odciąć głowy. Następnie trzeba je bardzo dokładnie umyć, przeciąć na pół, usunąć kręgosłupy i posolić. Z mąki, jajka i mleka sporządzić rzadkie ciasto. Przygotowane śledzie zanurzać w cieście i partiami przekładać do wrzącego tłuszczu. Smażyć, aż śledzie pokryją się żółtą pianą. Najlepiej smakują na gorąco.

Podałam je z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z ogórkami curry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 29.01.2011 09:51
super przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak