Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka Makaronowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makraon 250 g
mięso mielone wołowe 250 g
przecier pomidorowy mały
pieczarek (świeżych lub ze słoika) 100 g
pieprz, sól, gałka muszkatałowa szczypta
masło 20 g
mąka tortowa 3 łyżki
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka Makaronowa

-MAKARON GOTUJEMY ODCEDZAMY, MIĘSO MIELONE PODDUSZAMY NA PATELNI
Z DODATKIEM CEBULI DROBNO POKROJONEJ, DODAJEMY DO TEGO PIECZARKI
POKROJONE W PLASTERKI, WSZYSTKO ODSTAWIAMY PO PODDUSZENIU.
-W NACZYNIU ŻAROODPORNYM UKŁADAMY WARSTWĘ MAKARONU NASTĘPNIE
WARSTWĘ MIĘSA MIELONEGO Z PIECZARKAMI I CEBULĄ.
-SMARUJEMY PRZECIEREM POMIDOROWYM I TAK ROBIMY KILKA WARSTW.
-ROBIMY SOS BESZAMELOWY:
GOTUJEMY W GARNUSZKU WCZEŚNIEJ ODMIERZONĄ SZKLANKĘ MLEKA
W NASTĘPNYM NACZYNIU ROZTAPIAMY MASŁO I DODAJEMY MĄKĘ, WSZYSTKO
MĄKĘ ROZPUSZCZAMY Z MASŁEM NA JEDNOLITĄ KONSYSTENCJE
-DOLEWAMY DO MASŁA I MĄKI MLEKO, CIĄGLE MIESZAJĄC NA MAŁYM OGNIU
DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ AŻ SOS ZGĘSTNIEJE.
-GOTOWY SOS BESZAMELOWY ROZSMAROWUJEMY ZNA WCZEŚNIEJ
PRZYGOTOWANEJ ZAPIEKANCE, WSZYSTKO WCZEŚNIEJ PRZYPRAWIAMY
PIEPRZEM I SOLĄ.
WSZYSTKO POSYPUJEMY SEREM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
NASZĄ ZAPIEKANKĘ NA 25 MIN I PIECZEMY W TEMP. 180 STOPNI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 23.09.2010 11:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak