Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 3 szt
cukier puder 2 łyżki
śmietana 5 lyżek
oliwa 2 łyżki
spirytus 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, oliwę i spirytus. Ze wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto, zbić tluczkiem, przykryć ściereczką i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkować. Pokroić na paski szer 3 cm długości 5 cm, naciąć przez środek i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Faworki osuszyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 14.10.2012 14:57
nie tylko na karnawał
IlonaAlbertos 11.08.2012 20:12
Faworki uwielbiam.
przejs 11.10.2011 00:10
uwielbiam faworki!
Rogalik 01.06.2011 16:46
lubię takie pyszne
Iwona51
Iwona51 18.05.2011 10:49
smaczne
Wafelek2601 07.04.2011 08:16
takie domowe są najlepsze
Tahitha 29.01.2011 10:25
Pączki w tym roku już robiłam, ale teraz pora na faworki :)
irenka 28.01.2011 21:35
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak