Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos barbecue

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ketchup 2 szklanki
ocet winny ok.1/2 szklanki
cukier ok.1/2 szklanki
papryka mielona do smaku
cebula 1/2
czosnek 3 ząbki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sos barbecue

Sos tan znakomicie nadaje się do potraw z grilla, żeberek i innych mięs.
Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i wrzucamy na rozgrzaną w rondelku oliwę. Gdy czosnek zacznie już mocno pachnieć zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy ketchup i trochę papryki mielonej. Gdy całość się zagotuje naprzemiennie dodajemy stopniowo: ocet, cukier i pieprz cayenne. Smaki muszą się zgrywać sos nie powinien być ani za słodki, ani za ostry, ani za kwaśny. Gdy dodamy jakiś składnik należy chwilkę sos pogotować aby wszystko się dobrze wymieszało, dopiero potem spróbować i doprawiać dalej. Można wedle uznania dodać ulubione zioła i trochę sosu sojowego. Sos powinien się gotować około 20 minut aby wszystkie składniki oddały swój aromat i dobrze się wymieszały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak