Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPYTKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
mąka 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KOPYTKA

Ziemniaki ugotować w mundurkach,następnie obrać i przestudzić.Zemleć lub przecisnąć przez praskę.Przełożyć na stolnicę,dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną i jajka.Ciasto zagnieść szybko i dokładnie.Gdy będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki.Z ciasta formować wałeczki o średnicy 2 cm.Lekko je spłaszczyć i pokroić na skośne kluski o długości około4 cm.Kopytka wrzucić do wrzącej,osolonej wody i gotować około 4 minuty,do wypłynięcia.Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z sosem wieprzowym lub z masłem i cukrem.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 29.01.2011 09:22
uwielbiam je!
pacpaw 29.01.2011 00:21
wyszły piekne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak