Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3/4 szkl.
cukier 1/2 szkl.
margaryna 1 kost.
żółtko jajek 5 szt.
drożdże 5 dkg
mleko 1i1/2 szkl.
sól szczypta
cukier 3/4 szkl.
miód 4 łyżki
margaryna 2 łyżki
białko 2 szt.
aromat migdałowy
Do posmarowania:
białko 2 szt.
żółtko jajek
bakalie
Nadzienie: 1/2 (mak)

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

z drożdży,1/2szklanki letniego mleka,odrobiny cukru i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia,żółtka utrzeć z cukrem,margarynę stopić i wystudzić,mąkę przesiać i dodać do niej wyrośnięty rozczyn,masę żółtkową,margarynę,mleko ,sól i wyrobić na gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,mak opłukać sparzyć i zemleć dwa razy,dodać cukier i wymieszać,ponownie zemleć dwa razy,roztopić margarynę w naczyniu,dodać mak i smażyć ok.5min.dodać miód,bakalie i kilka kropli aromatu migdałowego,wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić,z białek ubić pianę,dodać do maku i delikatnie wymieszać,wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem,nałożyć masę makową i starannie zwinąć struclę,wierzch posmarować żółtkiem,włożyć do prostokątnej formy i upiec w temp.180st.ok.1godz.po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.11.2013 15:17
lubie ciasta z makiem
Sroczka 09.06.2013 22:19
Ale pysznie się zapowiada. Poproszę kawałek.
caralajna 19.03.2013 07:06
fajne ciasto
Grazyna0211 01.03.2012 10:22
moja ulubiona
Angelika10 25.07.2011 22:40
Pyszna
Iwona51
Iwona51 09.06.2011 00:19
smaczna
Ewelina38 10.04.2011 10:50
o pyszna, idealna na święta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak