Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęsina po azjatycku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z piersi gęsi 2 szt.
koper ziarna 1-2 łyżeczki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżeczka
cebula biała 1 szt.
olej 2 łyżki
sos azjatycki słodko-pikantny 150 ml
papryka czerwona 2 szt.
kapusta chińska 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: gęsina po azjatycku

Filety z gęsi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać w dekoracyjną kratkę. Do brytfanki wlać 1 łyżkę oleju, rozsmarować pędzelkiem. Ułożyć mięso (skórą do dołu). Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty. Mięso posypać przyprawą do dań chińskich oraz ziarenkami kopru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec (pod przykryciem) 1 godzinę.
Strąki papryki oczyścić z gniazd, pokroić na kawałki. Z kapusty wyciąć głąb. Białe części pokroić w paseczki, a zielone na kawałki.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć paprykę, krótko razem smażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać 150 ml wody, gotować, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy dodać kapustę, sos azjatycki i 5 łyżek wody. Zagotować. Upieczone mięso pokroić w plasterki. Sos z dna brytfanki odtłuścić, wymieszać z warzywami, polać nim mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 07.10.2015 17:14
ciekawy przepis taki egzotyczny
Laila2786 21.07.2012 11:07
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak