Krokiety z jajkiem i opieńkami

Krokiety z jajkiem i opieńkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • mleko

    ok.1 szklanki
  • woda gazowana

    ok.3/4 szklanki
  • mąka pszenna luksusowa

    ok. 1,5 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    kilka łyżek
  • masło

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • bułka tarta

    do panierowania:
  • sól ziołowa

  • pieprz ziołowy

  • sól morska

  • kucharek

    1 łyżeczka
  • opieńki

    ok.1,5-2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

CIASTO: Do miski wbiłam jedno całe jajko, 2 jajka rozbiłam rozdzielając żółtka od białek i dodałam same żółtka. Wlałam 3/4 szkl. mleka, osoliłam lekko i roztrzepałam. Następnie stopniowo wlewałam wodę mineralną gazowaną i dodawałam mąkę - cały czas mieszając aby nie utworzy się grudki. Dolałam też 3 łyżki oleju słonecznikowego. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i ilość mąki zależy od jej wilgotności oraz wielkości jaj, nie da się tak dokładnie określić ilości. Ciasto odstawiłam na 15 min. żeby odpoczęło a potem usmażyłam kilkanaście dość dużych naleśników.
FARSZ: 3 jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i pokroiłam i drobno pokroiłam. Opieńki miałam mrożone, wcześniej zblanszowane, więc musiałam je najpierw odmrozić i odcedzić. Pokroiłam je w paseczki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, wrzuciłam posiekaną drobno cebulę i grzyby, smażyłam 2-3 min. mieszając a potem wlałam kilka łyżek wody i dusiłam 10 min. pod przykryciem. W tym czasie woda i tak odparowała, mimo pokrywki, więc farsz był suchy. Odstawiłam do przestudzenia. Następnie dodałam posiekane jajka,m posiekaną natkę pietruszki, pozostałe 2 białka i doprawiłam masę solą oraz pieprzem.

Na każdym naleśniku rozsmarowałam porcję farszu i zwinęłam krokiety. W głębokim talerzu wymieszałam 1/3 szkl. mleka z 1 łyżeczką Kucharka w proszku. W drugim było kilka łyżek bułki tartej. Krokiety obtaczałam najpierw w mleku a potem w bułce. Smażyłam na niezbyt ostrym ogniu, na mieszance oleju z masłem, aż zrumieniły się ze wszystkich stron. Podałam z gorącym barszczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

04.04.2017 10:24
Ale pyszności :)

cookingangelika

25.02.2017 11:04
wygladaja pysznie, musze wyprobowac

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 09:34
Pyszne i kuszące .WYGLĄDAJĄ PIĘKNIE.;)

kasia.s

30.09.2016 08:02
Pyszności :)

IZABELA29

27.09.2016 10:07
Bardzo smaczne

Wiesława1

09.09.2016 08:17
Świetny pomysł na farsz

IZABELA29

30.08.2016 11:30
bardzo fajnie wyglada farsz

Stenka

20.04.2016 20:59
ciekawa propozycja

dodi

28.02.2016 22:24
same pyszności

ben-ka

07.11.2015 18:00
Podoba mi się pomysł na farsz.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat