Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos szary

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smalec 2 łyzki
cebula 1 szt
mąka 2 łyżki
angielskie ziele 5 szt
papryka mielona 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos szary

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać posiekaną cebulę i lekko zrumienić, przełożyć do rondla, podlać 1/2 szkl wody dodać angielskie ziele i gotować. Na pozostalym smalcu zrobić rumianą zasmażkę, rozmieszać z zimną wodą , połączyć z cebulą zagotować . Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę wymieszaną z papryką i rozgnieciony czosnek. Podawać do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 02.09.2013 14:38
bardzo dobry szczególnie do mięska
gacopierz23 03.10.2012 16:15
pycha
IlonaAlbertos 01.08.2012 00:09
Takie sosy z mięskiem lubię :)
RenataZ-et 29.09.2011 23:09
robię podobnie
Iwona51
Iwona51 25.08.2011 11:04
smaczny do mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak