Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk z majerankiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar wołowo-jarzynowy 0,5-1 litr
zakwas buraczany 1 litr
majeranek 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
pieprz mielony
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk z majerankiem

Barszcz kiszę sama w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13328/kiszony-barszcz-czerwony.html - można go po zlaniu przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.
Wywar był z pręgi wołowej i włoszczyzny, taki właściwie rosół, esencjonalny i lekko osolony. Dodałam do niego 1 czubatą łyżką majeranku i zagotowałam po czym odstawiłam na 15 min. żeby majeranek oddał swój aromat do wywaru. Następnie zmieszałam go z kiszonym barszczem. Dodałam też posiekany drobno czosnek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, można dosolić... - w.g smaku - już nie gotowałam żeby nie stracił koloru. Barszczyk podałam go, przecedzając przez gęste sito, do krokietów z grzybami, posypując jeszcze odrobiną roztartego w dłoniach majeranku...Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający.
Robi się szybko pod warunkiem, że mamy gotowy wywar i zakiszony barszcz...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 14.09.2011 09:50
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:29
super
Karolina69 14.09.2011 09:16
fajne
Grażyna13 30.01.2011 15:31
Robię podobny, też na swoim kwasie - pyszny jest :)
pawel6 28.01.2011 15:24
pysznie wygląda
SmacznaPyza 28.01.2011 12:38
na początku nie przecedzałam takiego barszczyku, ale przyprawy pływały po wierzchu związane tłuszczykiem z rosołu i nie wyglądało to najlepiej...więc jednak radzę przecedzić i posypać ew. majerankiem suchym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak