Kapusta duszona z pieczarkami

Kapusta duszona z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    kilka sztuk
  • marchewka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    mały kawałeczek
  • koncentrat pomidorowy

    1-2 łyżki
  • podgradle wędzone

    2-3 plastry
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

  • lubczyk

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa i grzyby oczyściłam dokładnie i opłukałam. Kapustę poszatkowałam dość grubo i przełożyłam do garnka. Posypałam solą, cukrem i lubczykiem. Dolałam 1,5 szkl. wody i postawiłam na malutki gaz - powinno się dusić pomału ok. 10 minut. Podgardle pokroiłam w słupki i wrzuciłam na suchą patelnię a gdy się wytopił tłuszcz a skwarki zrumieniły zdjęłam je na talerzyk. Na pozostały tłuszcz wrzuciłam pokrojone w półplasterki pieczarki, smażyłam chwilę mieszając aż się przyrumieniły. Dodałam posiekaną w kosteczkę cebulę oraz starte na na jarzynowej tarce 1 niedużą marchew i kawałeczek selera, smażyłam jeszcze chwilę razem aż warzywa zmiękły. Na koniec oprószyłam mieszankę mąką i pieprzem, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do garnka z prawie miękką kapustą. Dusiłam razem aż kapusta była miękka. Na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym - nie za dużo bo to nie ma być kapusta na pomidorowo, ale żeby lekko zakwasić potrawę. Podałam posypując obficie posiekaną natką pietruszki oraz skwarkami. Można podać jako dodatek do mięs, ale w/g mnie to raczej samodzielne danie. Kapusta będzie smaczniejsza jeśli po ugotowaniu odstawimy ją na min. 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

28.04.2017 09:20
smaczne danie

cookingangelika

28.02.2017 14:07
musi byc pyszne

[email protected]

08.02.2017 17:42
Wygląda pięknie

Bożena Matuszczyk

30.01.2017 22:13
Smakowita kapusta;)

usmiech

16.08.2016 08:35
fajny pomysł

KORAL

08.05.2016 01:14
Smaczna kapustka

IZABELA29

27.02.2016 12:05
Cos dla mnie

Małgorzata92

19.12.2015 09:42
Spróbuję :)

JulkaTomeczek

14.08.2015 17:01
Smaczne danie

Izabela28

03.08.2015 15:31
pyszności;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat