Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona, czosnkowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
czosnek 2 główki
sól 1 łyżeczka
sos sojowy grzybowy 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona, czosnkowa

Mięso opłukać, wytrzeć ręcznikami papierowymi. Uformować zgrabny kawałek do pieczenia odcinając zbędne kawałki po bokach. Natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić sosem sojowym grzybowym i odstawić na min. 3-4 godziny.. Następnie włożyć mięso do rękawa do pieczenia albo specjalnego worka, dolać ok. 3/4 szkl. wody i ułożyć paczkę na zimnej blasze. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu odstawić mięso na min. 15 min. aby odpoczęło po czym pokroić w grube plastry. Doskonała będzie także na zimno, pokrojona cienko po całkowitym wystudzeniu najlepiej poprzedniego dnia.
Pieczone mięso podałam z makaronem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 30.03.2013 08:20
pyszna szyneczka
Misia90 14.09.2011 09:51
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:30
super
Karolina69 14.09.2011 09:16
fajne
aguus 30.01.2011 14:56
bardzo fajny pomysł na mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak